Arkiv för Badrum

Husgrunden och golvmaterialet vid golvvärme

I ett hus med golvvärme i bottenbjälklaget är vämeförlusterna från grunden till den underliggande marken än i ett hus med annan uppvärmning. Hur stor skillnaden är beror på hur tjock isolering det finns i husgrunden. Om du lägger in golvvärme i ett hus med dålig isolering är risken mycket stor att din energianvändning ökar. En tumregel är att dt ska vara minst 250 millimeter isolering under källaren eller plattan på mark.

Installation av golvvärme kräver att man byter ut golvet. Vilket golv du väljer inomhus påverkar värmeförlusten. Har du t ex parkettgolv ökar värmeförlusten till marken efter den håller tillbaka värmen från golvet. Exempel på bra golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften är plastmattor och klinker.

I en grund med golvvärme är det viktigt att värmemotståndet under värmeslingan är stor (tjock isolering) och att värmemotståndet ovanför värmeslingan är litet. Det innebär att material som har stor värmeisonlerande förmåga inte ska läggas ovanför slingan.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Kök |

Vatten, luft eller elslingor som golvvärme?

Det finns flera varianter av golvvärme; vattenburen golvvärme, luftburen golvvärme och värmeavgivande elslingor. Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pelletspanna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning. Golvvärme har en större värmeavgivande yta än radiatorer och därmed kan temperaturen på vattnet som cirukulerar i systemet vara längre, vilket gynnar värmepumpens verkningsgrad.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Kök |

En enklare förnyelse av badrummet

Det måste inte alltid sitta kakel i badrummet. Fundera på andra material, som exempelvis våtrumspaneler i fräscha färger eller färgstarka vinylgolv. Det är också fullt möjligt att måla väggarna. Tänk också på att det går att måla kakel också.

Vill du behålla kaklet kan du åtgärda taket, dörren och listerna. En lämplig kontrastfärg kan förändra intrycket av kaklet.

Ljusa färger får rummet att kännas större. Du kan också skapa illusionen av ett större rum genom att sätta in stora speglar – de kan förvandla ett minibadrum till rena balsalen. Eller satsa på stora spegelskåp.

Sorterad i: Badrum |

Läggningsmetod och fogmassa för golv

Färgen på fogmassan är viktig. Med samma färg som plattorna skapar du en lugn yta. Väljer du en kontrastfärg framhäver du plattornas storlek och form. Använder du till exempel en blå fogmassa till de vita golvplattorna i badrummet kommer det är bli rutigt! Välj med omsorg och du kan uppnå speciella effekter.

Lägger du plattorna diagonalt kommer golvytan att kännas större. Här passar det bäst med kvadratiska plattor. Tänk på att med plattor kan du på ett enkelt sätt skapa ditt eget mönster.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall |

Att välja rätt ljuskälla när du renoverar

Genom att byta glödlampa kan du förändra ljuset i din gamla armatur. Tänk på att det finns toppförseglade lampor och allehanda pastellfärgade varianter som ger ett mjukt sken. Klara och matta lampor ger också olika ljus. Pröva dig fram!

Med en dimmer kan du omedelbart förändra rummets belysning. Det finns lösa dimrar som kan monteras på befintliga armaturer.

En glödlampa varar ca 1 000 timmar, en lågspänningshalogen ca 2 000 – 5 000 timmar, medan en 230 V halogen vara 1 500 – 3 000 timmar. Om du dimmar halogenlamporna en aning vara de mycket längre.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Sovrum, Vardagsrum |

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.