Arkiv för Hall

Husgrunden och golvmaterialet vid golvvärme

I ett hus med golvvärme i bottenbjälklaget är vämeförlusterna från grunden till den underliggande marken än i ett hus med annan uppvärmning. Hur stor skillnaden är beror på hur tjock isolering det finns i husgrunden. Om du lägger in golvvärme i ett hus med dålig isolering är risken mycket stor att din energianvändning ökar. En tumregel är att dt ska vara minst 250 millimeter isolering under källaren eller plattan på mark.

Installation av golvvärme kräver att man byter ut golvet. Vilket golv du väljer inomhus påverkar värmeförlusten. Har du t ex parkettgolv ökar värmeförlusten till marken efter den håller tillbaka värmen från golvet. Exempel på bra golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften är plastmattor och klinker.

I en grund med golvvärme är det viktigt att värmemotståndet under värmeslingan är stor (tjock isolering) och att värmemotståndet ovanför värmeslingan är litet. Det innebär att material som har stor värmeisonlerande förmåga inte ska läggas ovanför slingan.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Kök |

Vatten, luft eller elslingor som golvvärme?

Det finns flera varianter av golvvärme; vattenburen golvvärme, luftburen golvvärme och värmeavgivande elslingor. Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pelletspanna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning. Golvvärme har en större värmeavgivande yta än radiatorer och därmed kan temperaturen på vattnet som cirukulerar i systemet vara längre, vilket gynnar värmepumpens verkningsgrad.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Kök |

Vad som behövs för att tapetsera om

Verktyg till tapetseringen förrutom den basutrustning du förmodligen redan har, som

  • Svamp
  • Hink
  • Sax
  • Vattenpass
  • Bred stålspackel
  • Hobbykniv
  • Måttstock

behöver du en borste och rulle till applicering av klistret och en tapetborste eller ett tapetverktyg i plast.

Dessutom behöver du ett tapetbord (finns att köpa färdiga). Annars kan ett par bockar med en slät dörr på fungera bra som arbetsbord, eller kanske matbordet, bara du täcker över det ordentligt.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Kök, Sovrum, Vardagsrum |

Så skapar du egen lasyr

Lasyrfärg köper du färdig på burk i diverse färger eller så köper du opigmenterad lasyrolja. Alternativt kan du framställa din egen lasyrolja genom att blanda 1 del kokt linolja med 1 del lacknafta – och därefter tillsätta ca. 1 del pigment, gärna i pulverform.
Rör om noga! Gör några provstrykningar på plankor eller skivor som är målade i samma grundfärg som väggen.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Sovrum, Vardagsrum |

Läggningsmetod och fogmassa för golv

Färgen på fogmassan är viktig. Med samma färg som plattorna skapar du en lugn yta. Väljer du en kontrastfärg framhäver du plattornas storlek och form. Använder du till exempel en blå fogmassa till de vita golvplattorna i badrummet kommer det är bli rutigt! Välj med omsorg och du kan uppnå speciella effekter.

Lägger du plattorna diagonalt kommer golvytan att kännas större. Här passar det bäst med kvadratiska plattor. Tänk på att med plattor kan du på ett enkelt sätt skapa ditt eget mönster.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall |

Fakta kring plattor eller träpanel i taket

Att sätta upp plattor eller panel i taket förutsätter att det finns trä i taket sedan tidigare så att det finns något att fästa i. Är taket gjutet i betong blir det ett omfattande arbete med att borra in fästen, och det kanske inte ens är tillåtet. I så fall kan en lösning vara att spänna reglar mellan väggarna, men blir det aktuellt föreslår vi att du kontaktar en fackman eller snickare.
Men om förutsättningarna är de rätta, kan du välja mellan följande alternativ:

Gipsskivor är det enda du har att välja på om du vill ha en slät yta utan skarvar. De finns ett flertal olika format och tjocklekar. De finns också “gipsplank” med fasade sidor och som färdiga reliefskivor. Dessa är lättare att hantera för en amatör.

Färdigmålade träfiberplattor finns i ett antal färger. Till taket kan du välja mellan olika ytstrukturer: grov, fin eller helt slät, och så samma sätt som med gipsskivorna finns det olika format att välja mellan. Alla plattor har fasade kanter, men montering sker med dold spikning i fals/not och fjäder.

Spånplattor finns också obehandlade (för målning) och laminerade i vit melaminplast. Vissa varianter är även spontade för dold spikning. De laminerade plattorna ska inte målas.

Träpanel finns i en mängd profiler och kan köpas på löpmeter eller i bestämda längder, gärna plastförpackade och med en fuktkvot på ca. 10-12 %. Panel finns även färdigmålad – vilket rekommenderas! Panel som inte är tillräckligt torr bör få ligga inomhus några veckor innan den sätt upp. Om du dessutom behandlar den efter tillkapninng, och före uppsättning, undviker du s.k. krympränder. Vi rekommenderar 15 mm tjock brädor.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Kök, Sovrum, Vardagsrum |

Att välja rätt ljuskälla när du renoverar

Genom att byta glödlampa kan du förändra ljuset i din gamla armatur. Tänk på att det finns toppförseglade lampor och allehanda pastellfärgade varianter som ger ett mjukt sken. Klara och matta lampor ger också olika ljus. Pröva dig fram!

Med en dimmer kan du omedelbart förändra rummets belysning. Det finns lösa dimrar som kan monteras på befintliga armaturer.

En glödlampa varar ca 1 000 timmar, en lågspänningshalogen ca 2 000 – 5 000 timmar, medan en 230 V halogen vara 1 500 – 3 000 timmar. Om du dimmar halogenlamporna en aning vara de mycket längre.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Sovrum, Vardagsrum |

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.