Arkiv för Allmänt

Punkter att tänka på när du ska lägga golvvärme

 • Fråga tillverkaren/installatören om golvvärmens livslängd innan du bestämmer dig.
 • Ta reda på om det är enkelt att reparera och vilka skador som kan uppstå om golvvärmen går sönder.
 • Husgrunden ska vara väl isolerad mot marken under huset.
 • Sänk inomhustemperaturen.
 • Reglersystem ska vara väl injusterat.
 • Undvik att använda golvvärmen när det inte är uppvärmningssäsong.
 • Extra rutor eller nya fönster minska risken för kallras.
 • Välj golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften.
Många tycker att det är skönt med varma golv, men kom ihåg att sänka inomhustemperaturen annars ökar energianvändningen.
Sorterad i: Allmänt |

Husgrunden och golvmaterialet vid golvvärme

I ett hus med golvvärme i bottenbjälklaget är vämeförlusterna från grunden till den underliggande marken än i ett hus med annan uppvärmning. Hur stor skillnaden är beror på hur tjock isolering det finns i husgrunden. Om du lägger in golvvärme i ett hus med dålig isolering är risken mycket stor att din energianvändning ökar. En tumregel är att dt ska vara minst 250 millimeter isolering under källaren eller plattan på mark.

Installation av golvvärme kräver att man byter ut golvet. Vilket golv du väljer inomhus påverkar värmeförlusten. Har du t ex parkettgolv ökar värmeförlusten till marken efter den håller tillbaka värmen från golvet. Exempel på bra golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften är plastmattor och klinker.

I en grund med golvvärme är det viktigt att värmemotståndet under värmeslingan är stor (tjock isolering) och att värmemotståndet ovanför värmeslingan är litet. Det innebär att material som har stor värmeisonlerande förmåga inte ska läggas ovanför slingan.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Kök |

Vatten, luft eller elslingor som golvvärme?

Det finns flera varianter av golvvärme; vattenburen golvvärme, luftburen golvvärme och värmeavgivande elslingor. Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pelletspanna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning. Golvvärme har en större värmeavgivande yta än radiatorer och därmed kan temperaturen på vattnet som cirukulerar i systemet vara längre, vilket gynnar värmepumpens verkningsgrad.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Kök |

Måla på putsade väggar

Inledningsvis behandlar du inte en putsad vägg annorlunda än en exempelvis skivklädd vägg (tips att kolla på Måla på befintlig tapet). Men det kan ju finnas skador som måste åtgärdas först och därför måste du gå lite grundligare till väga. Och det som sägs här inför en målning av väggen gäller i lika hög grad om den ska tapetseras – kravet på underlaget är detsamma.

En tidigare målad vägg behandlas alltså som vilken annan målad yta som helst: Du måste tvätta, eventuellt spackla och grunda, och måla ett eller två lager – beroende på om du byter färg eller inte. Använd vattenbaserad färg, även till grundningen.

Ofta finns det skador, sprickor eller hål i ytan. Sprickor och mindre hål kan spacklas med grovt sandspackel och därefter bearbetas så att lagningen blir så lik den omgivande ytan som möjligt. Eftersom en putsad vägg ofta är lite grov i ytan, medan en skivklädd vägg är slät, blir påbättrings- och spacklingsarbetet lite annorlunda. Större skador måste bättras med murbruk eller reparationsbruk och bearbetas till rätt utseende när den satt sig en aning. En murarborst är ofta ett bra hjälpmedel. När putsen eller spacklet har torkat (läs på förpackningen) ska området grundas med vattenbaserad färg.

Lös eller skadad puts
Lös puts måste huggas bort. Knacka på putsen med knogarna, en hammare eller liknande – låter det ihåligt har putset släppt från underlaget. Gå på med hammare och mejsel, och ta hellre bort för mycket än för lite. Hugger du inte bort det som är löst kommer det att straffa sig i ett senare skede då putsen släpper och spricker. Kanterna måste bra fäste för den nya putsen och ska vara rak, inte sluttande. Tvärtom mot det som gäller för färg alltså.

Dammsug grundligt och blanda torrbruk (reparationsbruk som passar till det mesta) med vatten till en smidig konsistens.

Fukta underlaget ordentligt med vatten, använd en borste. Lägg sedan på bruket med en bred planka eller en murslev som förs i sicksack-rörelser nerifrån och upp.

Bearbeta bruket inom en halvtimme så att de få en struktur som så mycket som möjligt liknar den omgivande ytan. Låt därefter lagningen torka i minst två veckor innan du grundar den med vattenbaserad färg. Därefter kan ytan målas. Stryk på två lager vattenbaserad färg. Använd en bra och fyllig rulle.

Sorterad i: Allmänt, Utomhus |

Måla på befintlig tapet

Har renovering kommit till att det är dags att måla om och ni har planer på att måla över en befintlig tapet då kommer vi med tipsen ni ska tänka på.

En tidigare målad tapet dammsugs eller torkas av, spacklas och grundas på samma sätt som andra ytor. Därefter stryks ett eller två lager vattenbaserad inomhusfärg på, beroende på täckförmågan. Även glasfiberväv kan behandlas på samma sätt, men här kan du inte spackla utan att de bildas släta fläckar, medan resten av vägger är strukturerad. En lösning är att du spackla så lite som möjligt och så “dutta” fram ett slags rutmönster som liknar väven. En annan lösning – om väggen kräver mycket slipning/spackling innan målningen (eller en ny tapet) – är att sätta upp en underlagsväv.

En omålad papperstapet bildar ett utmärkt underlag. På tapeten målas två lager vattenbaserad inomhusfärg. Efter det första lagret grundfärg spacklas eventuella skador. Även vinyltapet går bra att måla på med vattenbaserad färg. På vissa tapeter låter man våderna överlappa en aning. Om dessa skarvar inte slipas ner kommer de att synas mycket tydligt när målningsarbete är avslutat.

OBS: Fukten i färgen kan få skarvarna att spricka upp på vissa ställen. Du kan åtgärda detta genom att lägga på lite tapetklister med en liten pensel, och så pressa fast kanterna.

En gammal vävtapet kan få nytt liv med en annan färg, men räkna med att det går åt en hel del. Väggen måste först dammsugas grundligt. Spikhål efter tavlorna och liknande kan fyllas genom att du pressar in tändstickor eller smala träpinnar i hålen. Spackla inte, då får du släta fläckar på en annars strukturerad yta.

Påför därefter en vattenbaserad textilgrundfärg eller liknande som fyller ut “hålen” i tapeten och ör att du undviker blåsor och skarvar som reser sig.

Har du en massa vattenbaserade färgrester i ungefär samma kulör, kan du gärna använda dessa till grundningen, men lägg märke till att de blir tyngre att påföra än en vanlig grundfärg.

De som kan kännas arbetssamt i första omgången, går lättare och lättare för varje lager, i takt med att underlaget mättas. Använd rulle och räkna med tre strykningar totalt. På tidigare målad väv kan du måla två lager direkt (efter dammsugning) – ett kan räcka om du inte tänker byta kulör.

Sorterad i: Allmänt |

Tips när man borrar i olika material

När det är dags att renovera hemma så är det inte omöjligt att du måste ta fram borrmaskinen för att behöva borra. Vi tänkte ge er lite tips vad man ska tänka på när man borrar i olika material.

Borra i trä: Kör borret med hög hastighet, men spiralborr kan också köras på låg. Undvik uppflisning, av ämnet på baksidan genom att borra nästan igenom och sedan vända ämnet, eller pressa ämnet mot ett träunderlag och borra in i detta.

Borra i metall: Börja med ett litet borr, kör på låg fart och kyl borret med lite olja. Öka borrdiametern när du är igenom och arbeta dig uppåt till önskad dimension.

Borra i murverk/betong: Slagborrmaskin måste användas. Försök att borra i murfogar hellre än i tegel eller betong. Tänk på att ljudet fortplantar sig genom byggnaden, så borra inte sent på kvällen. Dammsug hålet grundligt innan du sätter i en plugg.

Sorterad i: Allmänt |

Verktyg du behöver för plattsättning

Dessa är det viktigaste specialverktygen:

 1. Kakelskärare används till att dela plattorna med. Efter uppmärkningen drar du med ritsaren över plattan för att göra ett spår. Därefter trycker du ner handtaget och plattan knäcks precis där du drog ritsen.
 2. Omrörare som monteras på borrmaskinen. Med denna sparar du mycket tid och kraft när du ska blanda lim/fix och fogmassa i en hink.
 3. Fogsnöre eller fogkryss används för att få ett jämnt och enhetligt avstånd mellan plattorna medan limmet härdar. Snöre och kryss finns i olika storlekar beroende på vilket avstånd som är lämpligt för plattorna. Om du väljer snöre eller kryss är en smaksak.
 4. Tandspackel används till applicering av kakellimmet/fixet. Det är mycket viktigt att tandstorleken passar till de plattor som ska monteras. Kakelbutiken ger dig råd.
 5. Kakeltång (i olika storlekar) används till att avlägsna eller “gnaga” bort kakelbitar för att plattan ska passa vid rörgenomföringar och liknande.
 6. Kakelfil är bra att ha när vassa kanter ska rundas av – t.ex. runt ett avlopp.

Andra verktyg: kakelborr, kakelsåg och hålsåg i olika storlekar.

Sorterad i: Allmänt |

Vad är det som luktar i mitt hus eller lägenhet?

Alla som läser om vinprovning vet att vinexpeterna beskriver olika dofter: äpple, mörka bär, läder, tobak och så vidare. Även vi inom bygg- och inredningsbranschen har stora nytta av våra näsor, även om alla dofter inte är lika behagliga. Några av dessa kan vara nyttiga att känna till även för husägare.

 • Skarp, stickande lukt med inslag av kloak: Tyder i regel på ett torrt vattenlås eller något annat fel vid avloppet som gör att kloakgaserna kommer in i bostaden. En liknande lukt kan uppstå i gjutna plattor i våta badrumsgolv.
 • Skarp lukt med sötaktiga, kväljande inslag: Tyvärr finner ibland råttor, möss och fåglar för gott att avlida inne i huset. Det kan ta lång tid innan lukten går bort av sig själv.
 • Plastaktig, mer eller mindre skarpt lukt: Vanligt tecken på att fuktigheten under en golvmatta är för hög. Har man använt flytspackel kan lukten påminna om salmiak.
 • “Dasslukt”, päls, gödsel: Tyder som regel på förekomst av råttor.
 • “Källarlukt”, jord: Tillväxt av mögelsvamp eller bakterier.
 • Sötaktig doft med markerat inslag av kanel: Husägaren har bakat! (Vanligt trick inför visningar för att dölja obehagliga lukter!)
Sorterad i: Allmänt |

Välj inte försmå lister när det dags att renovera

Det största felet som många gör när dom ska renovera är att det väljer för små lister. Stora liste är dyrare, men det är nättre att betala lite mer och få liste som passar in. De lister du står och överväger i byggvaruhusets lager kan kännas stora nog just d, men när du väl fått upp dem på väggen kommer de att kännas betydligt klenare. Dessutom måste du ta hänsyn till rummets storlek: ju större rum, desto större lister. Tänk på att det även finns färdigmålade lister.

Sorterad i: Allmänt |

Att tänka på när du målar om dörrar

Följer du punkterna nedan när du ska måla en dörr bli resultatet som bäst, men du kan koncentrera dig på de mest aktuella punkterna i enklare fall.

 • Skruva av alla beslag och tvätta noga.
 • Blanka ytor ger dåligt fäste för ny färg – mattslipa därför gammal färg. Slipa också rent trä med ett medelgrovt sandpapper.
 • Grunda rent trän med oljebaserad grundfärg eller förtunnad oljefärg. Spackla skador, fläckspackla eventuellt grundade områden. Elastisk akrylfogmassa är utmärkt. Slipa/spackla till allt är slätt och grunda spacklingen med den färg du ska använda.
 • Stryk minst två lager täckande färg med lätt slipning mellan lagren. Använd fördrivare. Alla färglager ska vara tunna. Tre tunna lager ger ett bättre resultat än två fylligare.
Sorterad i: Allmänt |

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.