Arkiv för Utomhus

Måla på putsade väggar

Inledningsvis behandlar du inte en putsad vägg annorlunda än en exempelvis skivklädd vägg (tips att kolla på Måla på befintlig tapet). Men det kan ju finnas skador som måste åtgärdas först och därför måste du gå lite grundligare till väga. Och det som sägs här inför en målning av väggen gäller i lika hög grad om den ska tapetseras – kravet på underlaget är detsamma.

En tidigare målad vägg behandlas alltså som vilken annan målad yta som helst: Du måste tvätta, eventuellt spackla och grunda, och måla ett eller två lager – beroende på om du byter färg eller inte. Använd vattenbaserad färg, även till grundningen.

Ofta finns det skador, sprickor eller hål i ytan. Sprickor och mindre hål kan spacklas med grovt sandspackel och därefter bearbetas så att lagningen blir så lik den omgivande ytan som möjligt. Eftersom en putsad vägg ofta är lite grov i ytan, medan en skivklädd vägg är slät, blir påbättrings- och spacklingsarbetet lite annorlunda. Större skador måste bättras med murbruk eller reparationsbruk och bearbetas till rätt utseende när den satt sig en aning. En murarborst är ofta ett bra hjälpmedel. När putsen eller spacklet har torkat (läs på förpackningen) ska området grundas med vattenbaserad färg.

Lös eller skadad puts
Lös puts måste huggas bort. Knacka på putsen med knogarna, en hammare eller liknande – låter det ihåligt har putset släppt från underlaget. Gå på med hammare och mejsel, och ta hellre bort för mycket än för lite. Hugger du inte bort det som är löst kommer det att straffa sig i ett senare skede då putsen släpper och spricker. Kanterna måste bra fäste för den nya putsen och ska vara rak, inte sluttande. Tvärtom mot det som gäller för färg alltså.

Dammsug grundligt och blanda torrbruk (reparationsbruk som passar till det mesta) med vatten till en smidig konsistens.

Fukta underlaget ordentligt med vatten, använd en borste. Lägg sedan på bruket med en bred planka eller en murslev som förs i sicksack-rörelser nerifrån och upp.

Bearbeta bruket inom en halvtimme så att de få en struktur som så mycket som möjligt liknar den omgivande ytan. Låt därefter lagningen torka i minst två veckor innan du grundar den med vattenbaserad färg. Därefter kan ytan målas. Stryk på två lager vattenbaserad färg. Använd en bra och fyllig rulle.

Sorterad i: Allmänt, Utomhus |

Checklista för att kontrollera dina fönster

Fönstret ska fungera enligt samma princip som väggen – med fukttät insida och öppen utsida. Med en för tät utsida riskerar du att stänga inne fukten i virket.

  • Är färgen intakt, blank, och föga sliten, och inget rent trä är synligt kan du skjuta upp åtgärderna till nästa år. Ful och flagnande färg betyder att du genast måste göra något.
  • Sitter kittet ordentligt fast runt alla rutorna kan du ta det lugnt, medan löst kitt bäddar för vatteninträngning och måste åtgärdas snarast.
  • Mögel (svarta prickar/fläckar) indikerar fukt i ytskiktet, men du behöver inte göra något annat än att tvätta rent.
  • Misstänkta ställen kontrollerar du med en kniv. Går spetsen inte in mer än någon millimeter är allt som det ska. Tränger den djupare in kan det hända att du måste reparera eller fundera på att byta fönster.
  • Kontrollera gångjärn och hörnbeslag. Skruvarna ska vara väl åtdragna och fönsterkarmen får inte vara skev.
  • Se till att fönsterbrädor och beslag är utformade så att de leder vattnet bort från, och inte in mot väggen – vilket tyvärr är ganska vanligt.

Detta är en bra checklista att ha med sig när man kollar igenom sina fönster vilket man borde göra minst ett år om året. Vill man riktigt noggrann så borde man göra det två gånger.

Sorterad i: Allmänt, Utomhus |

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.