Måla på befintlig tapet

Har renovering kommit till att det är dags att måla om och ni har planer på att måla över en befintlig tapet då kommer vi med tipsen ni ska tänka på.

En tidigare målad tapet dammsugs eller torkas av, spacklas och grundas på samma sätt som andra ytor. Därefter stryks ett eller två lager vattenbaserad inomhusfärg på, beroende på täckförmågan. Även glasfiberväv kan behandlas på samma sätt, men här kan du inte spackla utan att de bildas släta fläckar, medan resten av vägger är strukturerad. En lösning är att du spackla så lite som möjligt och så “dutta” fram ett slags rutmönster som liknar väven. En annan lösning – om väggen kräver mycket slipning/spackling innan målningen (eller en ny tapet) – är att sätta upp en underlagsväv.

En omålad papperstapet bildar ett utmärkt underlag. På tapeten målas två lager vattenbaserad inomhusfärg. Efter det första lagret grundfärg spacklas eventuella skador. Även vinyltapet går bra att måla på med vattenbaserad färg. På vissa tapeter låter man våderna överlappa en aning. Om dessa skarvar inte slipas ner kommer de att synas mycket tydligt när målningsarbete är avslutat.

OBS: Fukten i färgen kan få skarvarna att spricka upp på vissa ställen. Du kan åtgärda detta genom att lägga på lite tapetklister med en liten pensel, och så pressa fast kanterna.

En gammal vävtapet kan få nytt liv med en annan färg, men räkna med att det går åt en hel del. Väggen måste först dammsugas grundligt. Spikhål efter tavlorna och liknande kan fyllas genom att du pressar in tändstickor eller smala träpinnar i hålen. Spackla inte, då får du släta fläckar på en annars strukturerad yta.

Påför därefter en vattenbaserad textilgrundfärg eller liknande som fyller ut “hålen” i tapeten och ör att du undviker blåsor och skarvar som reser sig.

Har du en massa vattenbaserade färgrester i ungefär samma kulör, kan du gärna använda dessa till grundningen, men lägg märke till att de blir tyngre att påföra än en vanlig grundfärg.

De som kan kännas arbetssamt i första omgången, går lättare och lättare för varje lager, i takt med att underlaget mättas. Använd rulle och räkna med tre strykningar totalt. På tidigare målad väv kan du måla två lager direkt (efter dammsugning) – ett kan räcka om du inte tänker byta kulör.

Sorterad i: Allmänt.

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.