Fakta kring plattor eller träpanel i taket

Att sätta upp plattor eller panel i taket förutsätter att det finns trä i taket sedan tidigare så att det finns något att fästa i. Är taket gjutet i betong blir det ett omfattande arbete med att borra in fästen, och det kanske inte ens är tillåtet. I så fall kan en lösning vara att spänna reglar mellan väggarna, men blir det aktuellt föreslår vi att du kontaktar en fackman eller snickare.
Men om förutsättningarna är de rätta, kan du välja mellan följande alternativ:

Gipsskivor är det enda du har att välja på om du vill ha en slät yta utan skarvar. De finns ett flertal olika format och tjocklekar. De finns också “gipsplank” med fasade sidor och som färdiga reliefskivor. Dessa är lättare att hantera för en amatör.

Färdigmålade träfiberplattor finns i ett antal färger. Till taket kan du välja mellan olika ytstrukturer: grov, fin eller helt slät, och så samma sätt som med gipsskivorna finns det olika format att välja mellan. Alla plattor har fasade kanter, men montering sker med dold spikning i fals/not och fjäder.

Spånplattor finns också obehandlade (för målning) och laminerade i vit melaminplast. Vissa varianter är även spontade för dold spikning. De laminerade plattorna ska inte målas.

Träpanel finns i en mängd profiler och kan köpas på löpmeter eller i bestämda längder, gärna plastförpackade och med en fuktkvot på ca. 10-12 %. Panel finns även färdigmålad – vilket rekommenderas! Panel som inte är tillräckligt torr bör få ligga inomhus några veckor innan den sätt upp. Om du dessutom behandlar den efter tillkapninng, och före uppsättning, undviker du s.k. krympränder. Vi rekommenderar 15 mm tjock brädor.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Kök, Sovrum, Vardagsrum.

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.