Arkiv för Sovrum

Vad som behövs för att tapetsera om

Verktyg till tapetseringen förrutom den basutrustning du förmodligen redan har, som

  • Svamp
  • Hink
  • Sax
  • Vattenpass
  • Bred stålspackel
  • Hobbykniv
  • Måttstock

behöver du en borste och rulle till applicering av klistret och en tapetborste eller ett tapetverktyg i plast.

Dessutom behöver du ett tapetbord (finns att köpa färdiga). Annars kan ett par bockar med en slät dörr på fungera bra som arbetsbord, eller kanske matbordet, bara du täcker över det ordentligt.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Kök, Sovrum, Vardagsrum |

Så skapar du egen lasyr

Lasyrfärg köper du färdig på burk i diverse färger eller så köper du opigmenterad lasyrolja. Alternativt kan du framställa din egen lasyrolja genom att blanda 1 del kokt linolja med 1 del lacknafta – och därefter tillsätta ca. 1 del pigment, gärna i pulverform.
Rör om noga! Gör några provstrykningar på plankor eller skivor som är målade i samma grundfärg som väggen.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Sovrum, Vardagsrum |

Fakta kring plattor eller träpanel i taket

Att sätta upp plattor eller panel i taket förutsätter att det finns trä i taket sedan tidigare så att det finns något att fästa i. Är taket gjutet i betong blir det ett omfattande arbete med att borra in fästen, och det kanske inte ens är tillåtet. I så fall kan en lösning vara att spänna reglar mellan väggarna, men blir det aktuellt föreslår vi att du kontaktar en fackman eller snickare.
Men om förutsättningarna är de rätta, kan du välja mellan följande alternativ:

Gipsskivor är det enda du har att välja på om du vill ha en slät yta utan skarvar. De finns ett flertal olika format och tjocklekar. De finns också “gipsplank” med fasade sidor och som färdiga reliefskivor. Dessa är lättare att hantera för en amatör.

Färdigmålade träfiberplattor finns i ett antal färger. Till taket kan du välja mellan olika ytstrukturer: grov, fin eller helt slät, och så samma sätt som med gipsskivorna finns det olika format att välja mellan. Alla plattor har fasade kanter, men montering sker med dold spikning i fals/not och fjäder.

Spånplattor finns också obehandlade (för målning) och laminerade i vit melaminplast. Vissa varianter är även spontade för dold spikning. De laminerade plattorna ska inte målas.

Träpanel finns i en mängd profiler och kan köpas på löpmeter eller i bestämda längder, gärna plastförpackade och med en fuktkvot på ca. 10-12 %. Panel finns även färdigmålad – vilket rekommenderas! Panel som inte är tillräckligt torr bör få ligga inomhus några veckor innan den sätt upp. Om du dessutom behandlar den efter tillkapninng, och före uppsättning, undviker du s.k. krympränder. Vi rekommenderar 15 mm tjock brädor.

Sorterad i: Allmänt, Hall, Kök, Sovrum, Vardagsrum |

Att välja rätt ljuskälla när du renoverar

Genom att byta glödlampa kan du förändra ljuset i din gamla armatur. Tänk på att det finns toppförseglade lampor och allehanda pastellfärgade varianter som ger ett mjukt sken. Klara och matta lampor ger också olika ljus. Pröva dig fram!

Med en dimmer kan du omedelbart förändra rummets belysning. Det finns lösa dimrar som kan monteras på befintliga armaturer.

En glödlampa varar ca 1 000 timmar, en lågspänningshalogen ca 2 000 – 5 000 timmar, medan en 230 V halogen vara 1 500 – 3 000 timmar. Om du dimmar halogenlamporna en aning vara de mycket längre.

Sorterad i: Allmänt, Badrum, Hall, Sovrum, Vardagsrum |

Planera rätt ljus för din ålder

Ljusbehovet ökar med åldern. När vi 50 och tycker att vi ser dåligt är det inte nödvändigtvis bara ögonen det är fel på. Eventuellt räcker det med en starkare glödlampa, men antagligen är det bättre med en ny armatur med effektivare läsbelysning. Om vi behöver en 20 wattslampa när vi är 20 år, kan vi generellt säga att vi behöver 40 watt som 40-åringar och 60 watt när vi närmar oss 60.

Sorterad i: Allmänt, Sovrum |

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.