Olika typer av heltäckningsmattor

Mattor på rulle finns i en mängd material och kvaliteter, från de långluggade och mjuka till grövre varianter som sisal. Välj en variant som passar din inredningsstil.

  • Velormattor känns mycket mjuka och behagliga med sin klippta lugg. De finns i många varianter. Luggen kan vara ganska kort, vilket ger en fast yta, eller så kan den vara lång, vilket frammanar känslan av att sjunka ner i mjuk mossa.
  • Bouclé vävs på samma sätt som velourmattorna, men här är luggen inte klippt utan bildar små öglor. Mattan får mer struktur och blir ganska fast och robust. En bouclématta tål hög belastning.
  • Nålfilt består av fibrer som pressats samman till en filt som fästs mot ett syntetiskt och gummiaktigt material. Det känns hårt och styvt, men är mycket slitstarkt.

Material
Heltäckningsmattor finns i många olika material:

  • Ren ny ull passar bra till mattor. Det drar inte åt sig smuts och är relativt brandsäkert. Fibern är elastisk och reser sig lätt efter att ha pressats ner av exempelvis tunga möbler. Den har lätt för att ludda den första tiden.
  • Syntetfiber finns i en otrolig mängd varianter och används för sig själv eller uppblandad med ull. Några är så fina att de kan förväxlar med ull, både vad gäller egenskaper och utseende. De är slitstarka och lätta att hålla rena.
  • Växtfibrer som kokos och sisal är ganska grova. Dessa mattor får en grov yta och passar dig som gillar det rustika eller vill ha en sparsmakad stil. Växtfibrer kan få fläckar av fukt.

Heltäckningsmattor och allergi
Heltäckningsmattor hade dåligt ryckte ett tag då det fanns många billiga mattfabrikat på marknaden. Finns det allergiker i hemmet är det viktigt  med en bra dammsugare. Det tvistas fortfarande om vad som är bäst, mattor som binder dammet eller hårda golv som kan skuras, men där dammet lätt virvlas upp.

Rådfråga en seriös matthandlare om du har dammallergiker i familjen.

Sorterad i: Allmänt.

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.